A lakásbiztosítás beázás esetén legalább olyan jól jön, mint egy szakember

A régebbi építésű házaknak sajnos megvan az a hátránya, hogy vannak benne rejtett hibák. Néha a falakban van hiba, máskor a tetőszerkezetben, az elektromos hálózatban, de tulajdonképpen bárhol előfordulhat valamilyen nem várt buktató. Mi is így jártunk a családommal, amikor megköltöztünk egy több, mint 100 éves bérház legfelső emeletére. Elsőre annyira tágasnak és impozánsnak tűnt, hogy a feleségemmel rögtön beleszerettünk, és mind a ketten úgy véltük, hogy itt jó helye lesz a két kisfiunknak. Megvettük, berendeztük, beköltöztünk, és igyekeztünk mindenre gondolni. Csakhogy nem elég a lakásbiztosítás beázás, csőtörés, betörés, füstkár és egyéb esetekben, ha pont azzal a résszel van hiba, amire nekünk nincs rálátásunk.

Ugyanis fölöttünk már csak a ház tetőtere található, az eredeti tetőszerkezettel, és ha jól tudom, a cserepeket is a ’60-as években cserélték utoljára. Ilyenkor elgondolkodik az emberfia, hogy minek is fizetjük azt a magas közös költséget… Szóval ez egy olyan tényező volt, amire a kezdet kezdetén a sunyi ingatlanos nem hívta fel a figyelmünket. Mi meg belesétáltunk a kelepcébe, pontosabban a lakásba, ami később annyi fejfájást okozott nekünk. Mint mondtam, igyekeztünk észben tartani mindent, kötöttünk lakásbiztosítást, amit egy ismerősünk ajánlott. Igazából igen hálás vagyok neki, mert a Pannonsafe-nél nemigen tudunk volna kedvezőbb és széles körűbb biztosítót találni, ráadásul online is el tudtuk intézni, nem hiányzott volna még az is, hogy az irodájukba kelljen szaladgálni. Teljes biztonságban éreztük magunkat, amíg…

lakásbiztosítás beázás

Tavaly nyáron lecsapott ránk egy iszonyú erejű vihar, ami valószínűleg végleg elmozdított egy-két cserepet a tetőn, és így szabaddá vált a szigeteletlen, évszázados tetőtér. A víz pedig, mint tudjuk, ha rést talál, akkor rögtön folyik is befelé, mintha csak az lenne a dolga. Mi is így jártunk, ugyanis a vihar után a nagyszoba sarkában a plafon először gyanúsan elkezdett elszíneződni, majd szaga lett, és a végén már olyan szinten nedves volt, hogy gyöngyözött a felszíne. Egy apróhirdetésből kerestem egy tetőfedő szakembert, aki kijött, megnézte és megállapította, hogy az egész födém átázott, vagyis azt a részt jó lenne újra csinálni, hacsak nem akarjuk, hogy fölülről egyen meg minket a penész.

Kétségbeesetten kerestem fel a biztosítót, hiszen tudtam, hogy a lakásbiztosítás beázás esetére is fel volt készülve, de tudjátok milyen bizalmatlan tud lenni. Már vártam, hogy milyen indoknál fogva fognak elutasítani, de legnagyobb meglepetésemre kérdés nélkül küldték a szakértőjüket, aki megvizsgálta, és megállapította, hogy valóban ázási kár keletkezett, nem is kicsi. Úgyhogy a kérésünkre elindította az eljárást, mi pedig most várjuk az értesítést, hogy mi lesz az elbírálás eredménye.

Őszintén remélem, hogy az eddig a cég felé táplált szimpátiám nem volt alaptalan, hiszen ha ezt mégis nekünk kell kifizetni, akkor tönkremegyünk. Mivel azonban a mi esetünkben a lakásbiztosítás beázás bele volt foglalva a szerződésbe, így erősen él bennem a remény. Még szerencse, hogy mindez nyáron történt, és tudunk szellőztetni, különben napokon belül úsznánk a penészben.